7 NETRADIČNÝCH VIANOČNÝCH ZVYKOV VO SVETE

Pavučinové vianočné stromčeky z Ukrajiny

Na Ukrajine je známy príbeh o chudobnej vdove a jej deťoch, ktoré žili v malej a špinavej chatrči. Jedného letného dňa spadla na podlahu v chatrči šiška. Deti sa o šišku starali v nádeji, že do zimy im z nej vyrastie vytúžený vianočný stromček. Vianočný stromček síce časom vyrástol, ale rodina si nemohla dovoliť ozdobiť ho, pretože nemali žiadne vianočné ozdoby. Prekvapením však bolo keď na vianočné ráno našli strom pokrytý pavučinami. No a keď otvorili okná, vlialo sa do domu slnečné svetlo a premenilo pavučiny na vianočnom stromčeku na zlato a striebro. Vdova a jej rodina tak už nikdy viac neboli chudobní.

Zatiaľ čo sa pavúky a pavučiny sa vo väčšine západných kultúr spájajú so sviatkom Halloween, Ukrajinci zdobia svoje vianočné stromčeky práve pavučinovými ozdobami alebo pavučinami. Veria, že nájdenie pavúka alebo pavučiny vo vianočnom strome je dobrým znamením a znakom šťastia. Na druhej strane aj nám známe používanie pozlátok a lamiet na vianočnom stromčeku, pramení práve z tohto príbehu.

 


Noc reďkoviek v Mexiku

Ak ste si mysleli, že o vianočných ozdobách a ich tvaroch už viete všetko, toto Vás zaručene pobaví a prekvapí. 
V mexickom meste Oaxaca sa na Vianoce každoročne vyrezávajú vianočné motívy do reďkoviek. Každý rok 23. decembra sa v meste koná veľký vianočný trh, kde okrem iného predávajú svoje výrobky miestni rezbári a farmári. Boli to práve lokálni farmári, ktorí si všimli popularitu rezbárskych diel na trhu a ktorí začali z reďkoviek vyrábať svoje vlastné zložité figúrky. A tak v roku 1897 vtedajší starosta oficiálne vyhlásil dátum za La Noche de Rábanos (Noc reďkoviek) a odvtedy sú z reďkoviek vyrezávané vianočné betlehémy, tradičné mayské motívy alebo rôzne zvieratká.

noc_redkviciek.jpg



Vianočné uhorky z Nemecka

Už ste niekedy videli v obchode vianočnú ozdobu v tvare uhorky a zaujímalo vás, čo má taká uhorka spoločné s Vianocami? Údajne je pravou nemeckou tradíciou skryť uhorku do vianočného stromčeka a vyzvať deti, aby ju na Štedrý večer našli. Prvé dieťa, ktoré vianočnú uhorku nájde, vyhráva vianočný darček navyše. Ak sa na túto tradíciu opýtate Nemcov nebuďte veľmi prekvapení, keď Vám povedia, že ju vôbec nepoznajú.

Je totiž viac ako pravdepodobné, že „uhorkovú“ tradíciu umelo vytvorili obchodníci, aby sa zbavili zvyškov málo predajných vianočných ozdôb v tomto netypickom tvare. A ako je známe, každý dobrý predaj potrebuje dobrý príbeh.

uhorka.jpg


Mangové stromy v Indii

Jeden z najuznávanejších symbolov Vianoc je pekný, zelený vianočný stromček s vianočnými ozdobami, girlandami a svetlami. Pre krajiny s teplejším podnebím, kde bežne nerastú typické vianočné jedle, smreky alebo borovice, však na tento účel bohato postačí akákoľvek dostupná náhrada stromčeka. A tak niektoré indické rodiny na Vianoce používajú ako vianočné stromčeky práve mangové alebo banánové stromčeky. A ak nie je poruke ani takýto stromček, postačia len listy manga s vianočnými svetielkami alebo drobnými ozdobami.

banana_stromcek.jpg 


El Caganer zo Španielska

Určite ste už videli veľa rôznych betlehémov, ktoré poukazovali na pôvod vianočných sviatkov, ale betlehém s kadiacou postavičkou nie je úplne bežná dekorácia. A to pritom ide o skutočnú vianočnú tradíciu v Katalánsku. Postava El Caganer znamená v preklade nie práve lichotivú slangovú prezývku človeka vykonávajúceho dennú hygienickú potrebu. No a práve táto postava je zobrazovaná spolu s Ježišom v jasličkách.

Okrem toho, že ani historici nevedia presne určiť presný pôvod tejto absurdnej figúrky, existuje veľa teórií o samotnej existencii El Caganera. Niektorí veria, že El Caganer predstavuje plodnosť a šťastie pre Nový rok. Iní hovoria, že predstavuje zlobu v nás všetkých a prináša rovnováhu v inak pokojnom sviatočnom zobrazení. Tradičným zobrazením El Caganera je sedliak v červenej čiapke, ale veľa moderných figúrok pripomína politikov, športovcov, hercov a ďalších pozoruhodných ľudí.

caganers.jpg


Vyzdobené lode v Grécku

Grécko, ktoré je bežne známe svojimi nádhernými a hlbokými morami, je mimoriadne hrdé aj na svoje námorníctvo. Jedna historka hovorí, že stále keď sa námorníci mali vrátiť z plavby domov, ich rodiny to oslavovali zdobením svojich lodí. Zavedením Vianoc a s nimi spojeným zdobením domovov svetielkami a ozdobami, zaviedli Gréci tento zvyk známy aj ako Karavakia, ako bežnú sviatočnú vianočnú tradíciu. Moderné člny s ohromujúcou vianočnou výzdobou bežne uvidíte v centre veľkých miest, ale aj v domácnostiach, kde je centrálnym bodom vianočnej výzdoby na vianočnom stole práve malý čln s vianočnou výzdobou.


karavakia1.jpg
Photo credit: Hydra Island

Koza Gävle zo Švédska

Podpaľačstvo sa zvyčajne nepovažuje za typickú vianočnú tradíciu, no vo švédskom meste Gävle sa práve to deje častejšie, ako by ste si mysleli. Na prvú nedeľu kresťanského adventu sa tradične postaví do stredu mesta obrovská 43 metrov vysoká slamená koza. Lenže krátko po tom, čo v roku 1966 dorazila do mesta prvá koza, sa v meste našli záhadne a do tla zhorené ľudské telá. A odvtedy každý rok, bez ohľadu na to, ako veľmi sa mestskí úradníci a polícia snažia kozu chrániť, je koza Gävlebocken podpaľačstvom zničená.


gave.jpg

Foto: Mats Åstrand / TT


Naspäť
Rýchly telefónny kontakt:
(421) 55 677 19 36